BipoläR-data viktiga för prisad forskning
2022-10-27Mikael Landén är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och registerhållare för BipoläR. Han förklarar att BipoläR har varit helt centralt för flera delar av hans forskargrupps verksamhet.
– Som exempel har vi på temat jämlik vård studerat om män och kvinnor får olika behandling vid bipolär sjukdom, vilket de får, och om patienters utbildningsnivå är kopplat till olika insatser, vilket den är. Vi har också kunnat beskriva undergrupper av bipolära syndrom och identifierat riskfaktorer för suicidförsök och suicid. Och vi har funnit att patientutbildning har goda effekter, säger Mikael Landén.
Målet är bättre liv för personer med bipolär sjukdom
De genetiska studier som Mikael Landéns forskargrupp bedriver syftar till att undersöka vilka ärftliga faktorer som ökar risken för bipolära syndrom. Det övergripande målet är att förstå mer om bipolär sjukdom för att kunna göra livet bättre för de drabbade. Så här lyder prismotiveringen:
”Professor Mikael Landén prisas för sina värdefulla resultat inom psykiatriforskningen och sitt tvärvetenskapliga och visionära arbetssätt. Hans genetiska och molekylära kartläggning av patienter med bipolär sjukdom är den största i världen. Utifrån den har han identifierat biomarkörer som kan göra det möjligt att förutse risk för självmord och kunna erbjuda förebyggande behandling.”
Priset är ett anslag på fem miljoner kronor som ska användas för forskning. Forskargruppen kommer att kunna anställa en doktorand och en postdoc för att sammanställa och analysera redan insamlade data och få fler användbara resultat.
Mikael Landén fick ta emot diplom och jubileumsmedalj från drottningen vid en prisutdelningsceremoni i Stockholms Konserthus 21 oktober.
Se bild på Mikael Landén och drottningen och läs mer om priset.