Patientmedverkan
Patientrepresentanter i psykiatriregistrens styrgrupper
Det finns ett starkt intresse bland företrädarna för psykiatriregistren att samverka med patienter, anhöriga och deras organisationer. Den viktigaste formen för samverkan är att patientrepresentanter sitter med i psykiatriregistrens styrgrupper. De flesta av psykiatriregistren har en eller två patientrepresentanter där.
I Svenskt Beroenderegisters årsrapport 2016 kan du läsa en intervju med Inger Forsgren som är brukarrepresentant i detta registers styrgrupp. (Registret heter numera Bättre Beroendevård.)
Här kan du ladda ner Svenskt Beroenderegisters årsrapport 2016. Gå till sidan 15.
Workshops för att få fram patienters uppfattningar
En annan samverkansform som flera psykiatriregister använder sig av är att arrangera workshops tillsammans med patientorganisationer. Det kan handla om att man ska göra förändringar när det gäller vilka data man samlar in. Då är det viktigt att samråda med patientrepresentanter. Vilka kvalitetsmått är viktiga för patienterna?
Fler exempel på samverkan med patienter
Det finns också exempel på att patienter deltagit i projekt där man använder psykiatriregister för att förbättra vården.
Läs en artikel från 2015 om hur patienter samarbetar med kvalitetsregistret för ADHD-behandling.
Rapport om ny modell för stärkt patientinflytande
Nedan kan du ladda ned en rapport från 2014 om en modell för att stärka patientmedverkan i psykiatriregistren. Rapportförfattare är Jakob Wenzer, aktiv inom NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, ett nätverk av patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området. Jakob Wenzer är filosofie doktor i etnologi och har själv ADHD.