Minskad litiumförskrivning risk för bipolära patienter
2016-03-31En ny forskningsstudie byggd på data från kvalitetsregistret BipoläR visar att litiumanvändningen sjönk under åren 2007-2013. Det gällde både patienter med bipolär sjukdom typ 1 och typ 2 där manierna är lindrigare. För kvinnorna sjönk litiumanvändningen från 64 till 53 procent. Bland män gick den ner från 71 till 59 procent. Data från patientregistret och läkemedelsregistret bekräftar bilden och enligt statistik från BipoläR fortsatte trenden under 2014.
Litium ger sannolikt bästa skyddet
Litium ger enligt befintliga evidens det bästa skyddet mot sjukdomsskov och självmordsförsök och det ska därför användas i första hand.
– När användningen av litium minskar till förmån för andra mindre beprövade läkemedel finns en risk att det går sämre för patienterna, säger Mikael Landén, registerhållare för BipoläR och professor vid Karolinska Institutet och Sahlgrenska akademin.
Preliminära analyser av data från BipoläR visar att personer som bor i landsting där det förskrivs mindre litium får fler skov än de som bor i landsting där litiumförskrivningen är högre.
Marknadsföringen kan spela en roll
Det kan finnas flera orsaker till att förskrivningen av lamotrigin och quetiapin ökar. Forskarna bakom studien nämner marknadsföringen. ”En möjlig förklaring är att litium aldrig aktivt har marknadsförts av läkemedelsindustrin, eftersom det är billigt och aldrig har patenterats. Som en konsekvens exponeras kliniker mindre för data och evidens som stödjer litiumbehandling jämfört med nyare mediciner.” Mikael Landén lyfter fram andra bidragande förklaringar.
– Litium passar förstås inte för alla. Vissa får biverkningar och andra mår bättre på andra preparat.
Det kräver också mer av behandlaren att skriva ut litium. Man måste göra serumkoncentrationsmätningar och årskontroller. Mikael Landén menar att det behövs mer utbildning för nya generationers psykiatrer i hur man hanterar litium. Han säger också att det här visar hur viktigt det är med kvalitetsregister.
– Snabba förändringar i behandlingar kan ju få enorm betydelse, inte bara för individer utan även för folkhälsan. Det är vår uppgift att bevaka att förändringarna går åt rätt håll.
Charlotta Sjöstedt
I webbverktyget Psykiatrikompassen redovisas kvalitetsindikatorer för psykiatrin i hela Sverige. Här kan man se vilken nivå litiumförskrivningen ligger på i olika landsting/regioner.