Stor samsjuklighet vid ätstörning visar ny registerstudie
2016-01-28I studien ingick mer än 7000 patienter över 18 år. Få män drabbas av ätstörningar. Av patienterna i studien var 97 procent kvinnor och 3 procent män. Alla behandlades på någon av de 35 specialiserade ätstörningsmottagningar som finns i Sverige
– Studien är vad vi vet den största som är gjord på ett kliniskt sample. Vi har fått tillräckligt stora grupper för att kunna titta på både kvinnor och män och på olika ätstörningsdiagnoser, säger Sara Ulfvebrand, doktorand i psykologi vid Karolinska Institutet.
Fem olika ätstörningsdiagnoser
Fem ätstörningsdiagnoser ingick i studien. De var anorexi med endast självsvält och anorexi där patienterna även har episoder av hetsätning och kräkande. Vidare ingick hetsätningsstörning och bulimi. Vid bulimi hetsäter patienterna och sedan kompenserar de med kräkningar och träning. Slutligen ingick en diagnos som kallas ätstörning utan närmare specifikation.
Studien visade att samsjuklighet var väldigt vanligt vid alla diagnoserna. Allra vanligast var det vid hetsätningsstörning. 74,7 procent av kvinnorna med hetsätningsstörning hade också en annan psykisk sjukdom. Minst vanligt var det vid anorexi med endast självsvält. 60,6 procent av kvinnorna med denna diagnos hade ytterligare en psykiatrisk diagnos.
Få skillnader mellan män och kvinnor
De få män som ingick i studien uppvisade ungefär samma mönster av samsjuklighet som kvinnorna. I stort sett bekräftar resultaten i den svenska studien tidigare forskning på området, vilket gör att man nu har en tydlig bild av samsjuklighet vid ätstörningar. Sara Ulfvebrand och hennes kollegor ska i en kommande studie undersöka om samsjukligheten påverkar behandlingsutfallet.
– Förhoppningen är att vi ska kunna ta reda på om man behöver skräddarsy behandling även utifrån samsjuklighet. Det vet vi inte riktigt idag, säger Sara Ulfvebrand.
Charlotta Sjöstedt