Forskning med data från psykiatregister
Flera av psykiatriregistren har kommit långt när det gäller att använda sina data för forskning. Framför allt utmärker sig kvalitetsregistren för bipolär sjukdom (BipoläR), ätstörningar (Riksät) och elbehandling (Kvalitetsregister ECT). Genom forskningen kan viktiga slutsatser dras som i framtiden kan förbättra behandlingen.
Läs om hur kvalitetsregister har öppnat oanade möjligheter för psykiatrisk forskning.
BipoläR
Forskningen med data från BipoläR är omfattande. Projekten undersöker hur vården för patienter med bipolär sjukdom ser ut. En annan viktig forskningsfråga är hur genetiska faktorer påverkar behandling och förlopp vid sjukdomen. Man hoppas att ökad förståelse för sjukdomens orsaker ska öppna nya möjligheter både att förebygga och behandla den.
Läs om forskningsresultat från BipoläR som gäller självmordsrisk.
Riksät
Forskning med hjälp av Riksät har bekräftat att personer med ätstörningar mycket ofta samtidigt lider av annan psykisk ohälsa. Man har också dragit viktiga slutsatser om betydelsen av patienternas självbild och personlighet. Dessa faktorer verkar vara viktigare än deras symtom eller vikt för hur det ska gå för dem. Det pågår också genetiska studier med hjälp av Riksät. Man har kunnat visa att genetiska faktorer spelar en roll vid anorexia nervosa och att dessa faktorer är kopplade både till psykisk ohälsa och ämnesomsättning.
Läs om forskningsresultat som gäller samsjuklighet vid ätstörning.
Kvalitetsregister ECT
Även Kvalitesregister ECT bedriver omfattande forskning. Ett av projekten handlar om för vem och vid vilka tillstånd ECT är mest effektivt. I ett annat projekt samarbetar Kvalitetsregister ECT med BipoläR. En av frågeställningarna är om det går att förutsäga effekterna och biverkningarna av behandling med läkemedel och ECT vid svår affektiv sjukdom. Till affektiv sjukdom räknas både depression och bipolär sjukdom.
Om psykiatriregister